Wysłany: 8 Lipiec 2010, 19:07 Problem z lagami w grach
Szukalem u wujka google
I znalazlem na innym forum dokladny opis tego co sie dzieje:
Cytat:
Mam pewien problem otóż podczas grania w multi w jakąkolwiek grę, na jakimkolwiek serwerze mam lagi (pojawiają się tak co minutę, dwie). Jest to denerwujące, szczególnie w strzelankach gdy masz kogoś na celowniku, następuje lag, po czym ten gość "znika" a ja zazwyczaj ginę . Czasami następuje potężny lag, który mnie całkowicie odłącza od serva.
Gry, w które grałem i miałem (regularne) lagi to:
CoD:WaW
CoD:Modern Warfare
CS:S
Mam nowego kompa, który ma dostęp do internetu dzięki routerowi (połączenie radiowe). Sam router stoi obok starego kompa, który z kolei jest do routera połączony kablowo. Grając na starym kompie w powyżej wymienione gry ( kiedy routera jeszcze nie miałem ) wszystko chodziło płynnie (jeżeli lagi były to była to wina serva, lagi były nieregularne). Sam internet chodzi świetnie, problem dotyczy jedynie multi w grach.
Oto parametry mojego łącza:
Neostrada 1 Mega Bit
Linksys WAG 200G
karta sieciowa WiFi - Linksys WMP 54G
A to parametry mojego nowego kompa:
MS Windows XP HE SP3
Intel Core 2 Duo
E8400 3.00 GHz / 4GB RAM
Karta Graficzna - ATI Radeon 4850/ 512 MB
Teraz pytanie: czy jest to wina mojego połączenia z routerem czy z internetem a jeśli tak to jak rozwiązać ten frustrujący mnie problem
Błagam pomóżcie!
Odpowiedzieli mu ze to radiowka i tyle.
Tylko ze ja mam internet z kablowki i wczesniej nie mialem tego problemu.
Sprawdzalem testerami 2 nie pamietam jak sie nazywaly regularnie jakby net znikl na momencik w grze lag a ping nie podskakuje nawet.
Klan: -{FOB}-
Field of Battles
Wiek: 17 Dołączył: 22 Lip 2008 Posty: 348 Skąd: Braunschweig, Niemcy
Poziom: 17
HP: 25/630
4%
MP: 301/301
100%
EXP: 17/41
41%
Wysłany: 8 Lipiec 2010, 19:47
Czyli masz router'a podlaczony do sieci (-> internet). Do tego router'a podlaczasz sie przez WLAN. Sprobowalbym najpierw zrobic test ( http://www.speedtest.net/mini.php ), podac tutaj twoj rezultat. Ja mysle, ze to poprostu przez WLAN, ale najlepiej sprawdzic jak podlaczysz sie kablem do router'a. Jak znikna, to super.
Ten komputer, ktorego uzywasz, jest nowy? Mozliwe tez, ze musisz jeszcze konfigurowac go co do internet'u, np. Firewall, ktory moze powodac przy gier takie lagi.
Komputer nie jest nowy ma ok rok
windows xp professional sp2
Co do firewalli mam ochrone/zapore systemu windows wylaczone
Antywirus - Brak
Mowisz o routerze wtedy mialbym ten problem od roku bo caly czas jestem tak samo podlacznony.
Nie jestem pewien ale to chyba od ostatniego formata miesiac moze niecaly.
_________________ Juz tylko <<K!LL3R>> O sobie tylko tyle
<<K!LL3R>> will find you Gość
Poziom: 17
HP: 25/630
4%
MP: 301/301
100%
EXP: 17/41
41%
Wysłany: 8 Lipiec 2010, 20:02
K!LL3R napisał/a:
Program pobieram
Komputer nie jest nowy ma ok rok
windows xp professional sp2
Co do firewalli mam ochrone/zapore systemu windows wylaczone
Antywirus - Brak
Mowisz o routerze wtedy mialbym ten problem od roku bo caly czas jestem tak samo podlacznony.
Nie jestem pewien ale to chyba od ostatniego formata miesiac moze niecaly.
Masakra, ze nie chronisz komputer, lol ;p
W sumie to przez moze cokolwiek z net'a byc na twojim komputerze i z nim cos robic.
Speedtest to nie program, tylko test w necie na szybko, zeby zmierzyc down-/upstream oraz ping. Mozliwe tez, ze firma twoja pracuje przy lacze. Wtedy tez moga byc lagi, poinformuj sie.
A co do Windows'a bym jeszcze dodal, bys lepiej SP3 sciagnal i zainstalowal. A taki programik jak TuneUp 2010 tez Tobie sie przyda, nie mowiac juz o antywirusie przynajmiej.
Problem wcale nie musi leżeć we sprzęcie czy też necie. (Też mam kablówkę UPC 5 Mb/s, router Netgeara, odbiornik (wireless) również Netgearowski)
Chociaż jakiś av jest ci z pewnością potrzebny przynajmniej AVAST.
A wracając do poprzedniego zdania, jeśli masz jakiś inny sprzęt sterowany drogą radiową on może stwarzać problemy.
Jestem tego świadkiem przyjaciel ma, iPlusa i przy podłączeniu do jego kompa moich słuchawek (bez przewodowych) nie dało się grać.
Ale jest jeszcze jedna opcja a mianowicie różnego rodzaju stare sprzęty.
Przykład: Miałem niegdyś monitor CRT (ten z dupą) do komputera podłączony odbiornik wi-fi po jakiś 3 miesiącach nabyłem LCD lagów nie mam.
Oczywiście zdarzają się one, ale jest to wina wyłącznie mojego sprzętu (dość stary) ewentualnie jak jakiś domownik korzysta z 2 komputera zabierając mi w dużym stopniu transfer (np.: przy pobierani lub wysyłani jakiś plików)
Pozdrawiam
_________________ KTO PIJE I PALI TEN NIE MA ROBALI!!!
Ostatnio zmieniony przez Erool 9 Lipiec 2010, 01:19, w całości zmieniany 1 raz
Ja również FW wyłączony, żadnego AV. Każdy mb RAM się dla mnie liczy
Z resztą nie potrzebna mi ta cała, armia zabezpieczeń, wystarczy mieć
kontrolę nad wszystkim co się robi. A więc do rzeczy.
Pierwsze co bym zrobił, to po kolei START Uruchom msconfig
Zakładka Uruchamianie. Wyłącz wszystko co uważasz za podejrzane,
dziwne i niepotrzebne. Na pewno coś się znajdzie. To samo zrób w
Menedżerze Zadań. Zabij zbędne procesy. Pousuwaj wszystkie tempy.
Właściwie zawartości tych katalogów:
C:\WINDOWS\Temp\*.*
C:\Documents and Settings\NAZWA@UŻYTKOWNIKA\Ustawienia lokalne\Temp
Dla czystej ciekawości sprawdź, pingi do bliskich serwerów. Niech to będzie np. wrzuta.pl:
START Uruchom cmd
Teraz w konsoli wpisujesz:
ping -t wrzuta.pl
Teraz obserwuj uważnie czas wysyłania pakietów, ważne żeby był stały (Pamiętaj żeby wcześniej wyłączyć/zatrzymać wszystko co może obciążać Twoje połączenie sieciowe)
Aby zakończyć sprawdzanie pingu wystarczy wcisnąć CTRL+C.
Jeśli pingi będą stałe tak jak pisałem. To znaczy że to nie łącz powoduje lagi tylko coś innego (sprzęt/system).
Nie wykluczałbym oczywiście Trojanów i Spyware. Polecam Norton'a Trial, pełne funkcje na miesiąc. Właściwie to możesz przeskanować i usunąć http://www.symantec.com/p...sp?pvid=nav2010
Ściągnij sobie też Process Explorer, żeby mieć głębszy wgląd w to co jest uruchomione,
lub startuje z rejestru czyli nie widać tego w zakładce Uruchamianie (msconfig)
http://download.sysintern...essExplorer.zip
Tak jest dużo łatwiej zlokalizować to co nam się nie podoba.
Speedtest.net również polecam, tam chyba nawet jest ping tester, możesz próbować.
Życzę powodzenia
Z resztą nie potrzebna mi ta cała, armia zabezpieczeń, wystarczy mieć
kontrolę nad wszystkim co się robi. A więc do rzeczy.
Pierwsze co bym zrobił, to po kolei START Uruchom msconfig
Zakładka Uruchamianie. Wyłącz wszystko co uważasz za podejrzane,
dziwne i niepotrzebne. Na pewno coś się znajdzie. To samo zrób w
Menedżerze Zadań. Zabij zbędne procesy. Pousuwaj wszystkie tempy.
Właściwie zawartości tych katalogów:
C:\WINDOWS\Temp\*.*
C:\Documents and Settings\NAZWA@UŻYTKOWNIKA\Ustawienia lokalne\Temp
Dla czystej ciekawości sprawdź, pingi do bliskich serwerów. Niech to będzie np. wrzuta.pl:
START Uruchom cmd
Teraz w konsoli wpisujesz:
ping -t wrzuta.pl
Teraz obserwuj uważnie czas wysyłania pakietów, ważne żeby był stały (Pamiętaj żeby wcześniej wyłączyć/zatrzymać wszystko co może obciążać Twoje połączenie sieciowe)
Aby zakończyć sprawdzanie pingu wystarczy wcisnąć CTRL+C.
Jeśli pingi będą stałe tak jak pisałem. To znaczy że to nie łącz powoduje lagi tylko coś innego (sprzęt/system).
Zrobione
Niestety co jakis czas ping skacze do ok. 1800 jak juz wyzej pisalem regularnie.
-=n0rmal=- napisał/a:
Nie wykluczałbym oczywiście Trojanów i Spyware. Polecam Norton'a Trial, pełne funkcje na miesiąc. Właściwie to możesz przeskanować i usunąć http://www.symantec.com/p...sp?pvid=nav2010
Ściągnij sobie też Process Explorer, żeby mieć głębszy wgląd w to co jest uruchomione,
lub startuje z rejestru czyli nie widać tego w zakładce Uruchamianie (msconfig)
http://download.sysintern...essExplorer.zip
Tak jest dużo łatwiej zlokalizować to co nam się nie podoba.
Speedtest.net również polecam, tam chyba nawet jest ping tester, możesz próbować.
Życzę powodzenia
Zrobione
Po tych operacjach:
1 Norton - Nie wykryl zadnych zagrozen.
2 Combofix - Jak wyzej nic szkodliwego nie znalazl.
3 CCleaner - Operacja czyszczenia zakonczona powodzeniem
4 Proces explorer - W sprawie procesow doradzilem sie fachowca (THX NIZIOL)
Teraz zamiast skoku ok 1800 ms mam ok 900
Niestety lagi pozostaly.
Moze ktos ma jakies inne propozycje.
_________________ Juz tylko <<K!LL3R>> O sobie tylko tyle
<<K!LL3R>> will find you Gość
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum